5 vragen over de opleiding tot gz-psycholoog bij Mentaal Beter

Het starten aan de opleiding tot GZ-Psycholoog is een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling en daar wil Mentaal Beter graag een bijdrage aan leveren. Wij stellen ieder jaar zoveel mogelijk opleidingsplaatsen beschikbaar voor basispsychologen en orthopedagogen om de opleiding tot GZ-psycholoog te volgen. Voor de opleiding tot GZ-psycholoog werken wij samen met de Rino Groep.

1. Wanneer kan ik me aanmelden voor de opleiding tot GZ-Psycholoog?

Zo rond de zomer worden de vacatures voor de opleidingsplaatsen bekend gemaakt en kun je hierop solliciteren. Na de sluitingsdatum zal de selectiecommissie een keuze maken uit alle sollicitanten op basis van een aantal objectieve criteria. De kandidaten die door de selectie zijn gekomen ontvangen enkele weken na de sluitingsdatum een uitnodiging voor een gesprek met de selectiecommissie. Als alle gesprekken zijn gevoerd legt de selectiecommissie haar bevindingen voor aan het bestuur van Mentaal Beter. Zodra het bestuur akkoord is ontvangen alle sollicitanten de uitslag van de sollicitatieprocedure. Meestal wordt de gehele procedure binnen twee tot drie maanden afgerond.

2. Waarnaar wordt gekeken in de interne sollicitatieprocedure?

Om te kunnen solliciteren voor een opleidingsplaats dien jij in ieder geval een vast contract te hebben en moet je minimaal één jaar behandelervaring hebben binnen Mentaal Beter . Daarnaast moet je in het bezit zijn van een LOGO verklaring. Door de opleidingscommissie zal er verder worden gekeken naar jouw persoonlijke groei, jouw bijdrage aan de organisatie, de invulling die jij geeft aan jouw teamrollen en ook welke andere opleidingen jij al hebt gevolgd. Bekijk ook onze pagina over arbeidsvoorwaarden

3. Hoe groot is mijn kans op een opleidingsplek?

Landelijk zijn er ongeveer zes keer zoveel aanmeldingen dan plekken, de plekken zijn dus erg gewild. Bij Mentaal Beter solliciteren jaarlijks ongeveer 30 collega’s naar een opleidingsplaats. Hiervan kunnen er jaarlijks gemiddeld 10 starten met de opleiding. Wij doen ieder jaar ons best om als organisatie zo veel mogelijk opleidingsplaatsen toegewezen te krijgen en in de regel kun je na indiensttreding binnen 3 à 4 jaar starten met de opleiding.

4. Hoe zit het met de kosten?

De totale kosten voor de opleiding tot GZ-Psycholoog bedragen € 17.200,-; daarnaast heb je ongeveer € 1.000,- aan literatuur kosten. Mentaal Beter neemt een kwart van de opleidingskosten (€ 4.300,-) voor haar rekening. Voor het overige deel kunnen de kosten door Mentaal Beter worden voorgeschoten en kunnen deze gedurende de opleiding in 24 termijnen worden terugbetaald. Opleidingskosten zijn aftrekbaar en kun je vanuit je bruto loon terugbetalen of je kunt zelf de kosten opvoeren als aftrekbare kosten bij je belastingaangifte. Voor het deel van de kosten welke door Mentaal Beter worden betaald zal een opleidingsovereenkomst worden gesloten. Bij veel organisaties wordt jouw loon gedurende de opleiding verlaagd, dit is bij Mentaal Beter niet het geval. Jouw salaris blijft ongewijzigd.

5. Hoe ziet de periode tijdens het volgen van de opleiding er uit?

Bij Mentaal Beter is alles aanwezig wat jij nodig hebt om de opleiding tot GZ-Psycholoog succesvol te doorlopen. Omdat er meerdere collega’s de opleiding tot GZ-Psycholoog hebben doorlopen of tegelijk met jou bezig zijn kun je veel praktische tips krijgen of vragen stellen. Alle richtlijnen van de opleiding worden gevolgd en er is voldoende ruimte voor supervisie. Eens per jaar is er een studentenbijeenkomst waarin alle Psychologen in opleiding tot GZ-Psycholoog bijeenkomen. Afgelopen jaar was de studentenbijeenkomst voorafgaand aan de Mentaal Beter dag.

Wil jij weten hoe onze collega’s het traject tot GZ-Psycholoog binnen Mentaal Beter ervaren? Lees hier het verhaal van Dore Broekhuis, psycholoog i.o. tot gz-psycholoog bij Mentaal Beter.