6 vragen over de opleiding tot GZ-psycholoog bij Mentaal Beter

Het starten aan de opleiding tot GZ-psycholoog is een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling en daar wil Mentaal Beter graag een bijdrage aan leveren. Wij stellen ieder jaar zoveel mogelijk opleidingsplaatsen beschikbaar voor basispsychologen en orthopedagogen om de opleiding tot GZ-psycholoog te volgen. Voor de opleiding tot GZ-psycholoog werken wij samen met de Rino Groep, Cure & Care Development, Rino Amsterdam, Rino Zuid, PPO en SPON.

1. Wanneer kan ik me aanmelden voor de opleiding tot GZ-Psycholoog?

Twee keer per jaar worden de vacatures voor de opleidingsplaatsen bekend gemaakt en kan je hierop solliciteren. Na de sluitingsdatum zal de selectiecommissie een keuze maken uit alle sollicitanten op basis van een aantal objectieve criteria en een referentie die je krijgt van een collega uit je team. De kandidaten die door de selectie zijn gekomen ontvangen enkele weken na de sluitingsdatum een uitnodiging voor een gesprek met de selectiecommissie. Als alle gesprekken zijn gevoerd legt de selectiecommissie haar bevindingen voor aan de directie van Mentaal Beter. Zodra de directie akkoord is ontvangen alle sollicitanten de uitslag van de sollicitatieprocedure. Meestal wordt de gehele procedure binnen twee tot drie maanden afgerond.

2. Waarnaar wordt gekeken in de interne sollicitatieprocedure?

Om te kunnen solliciteren voor een opleidingsplaats dien jij in ieder geval een vast contract te hebben en moet je minimaal negen maanden behandelervaring hebben binnen Mentaal Beter. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een LOGO verklaring. Door de selectiecommissie zal er verder gekeken worden naar jouw persoonlijke ontwikkeling, de bijdrage die jij levert binnen de organisatie, de invulling die jij geeft aan jouw teamrollen en ook welke andere opleidingen jij al hebt gevolgd. Bekijk ook onze pagina over arbeidsvoorwaarden

3. Hoe groot is mijn kans op een opleidingsplek?

In Nederland zijn er gemiddeld genomen ongeveer zes keer zoveel aanmeldingen dan plekken, de plekken zijn dus erg gewild. Bij Mentaal Beter solliciteren jaarlijks ongeveer 50 collega’s naar een opleidingsplaats. Hiervan kunnen er jaarlijks gemiddeld 30 starten met de opleiding. Wij doen ieder jaar ons best om als organisatie zoveel mogelijk opleidingsplaatsen toegewezen te krijgen, en in de regel kun je na indiensttreding binnen 3 à 4 jaar starten met de opleiding. Vergeleken met het landelijke gemiddelde is de kans op een opleidingsplek dus wel wat groter, maar ook bij ons zijn er meer aanmeldingen dan plekken beschikbaar.

4. Hoe zit het met de kosten?

Alle opleidingskosten, met uitzondering van de reis – en parkeerkosten naar de opleiding en de supervisor, worden volledig vergoed. Er geldt daarnaast geen terugbetalingsregeling bij uitdiensttreding na afronding van de opleiding.

5. Hoe ziet de periode tijdens het volgen van de opleiding er uit?

Bij Mentaal Beter is alles aanwezig wat jij nodig hebt om de opleiding tot GZ-psycholoog succesvol te doorlopen. Omdat er meerdere collega’s de opleiding tot GZ-psycholoog hebben doorlopen of tegelijk met jou bezig zijn kun je veel praktische tips uitwisselen of vragen stellen. Alle richtlijnen van de opleiding worden gevolgd en er is voldoende ruimte voor supervisie. Eens per jaar is er een studentenbijeenkomst waarin alle psychologen in opleiding tot GZ-psycholoog bijeenkomen.

6. Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden na het afronden van de opleiding tot GZ-psycholoog?

Omdat Mentaal Beter een praktijkinstelling is voor de opleiding tot GZ-psycholoog zullen ervaren GZ-psychologen welke werkzaam zijn op een opleidingslocatie verantwoordelijk zijn voor de werkbegeleiding van PIOG’s. Jij bent hierin dus een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je collega’s binnen Mentaal Beter.

Daarnaast biedt Mentaal Beter ervaren GZ-psychologen de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen tot psychotherapeut en tot klinisch psycholoog.