Elina Lichtendahl

Dramatherapeut bij Mentaal Beter Jong

Elina Lichtendahl werkt sinds juli 2020 voor Mentaal Beter als Dramatherapeut. Ze werkt op verschillende vestigingen in het land waaronder onze praktijken in Ede, Zeewolde en Lelystad. Elina is nauw betrokken bij de organisatie en weet via vaktherapie een hoop kinderen en jongeren te raken. Lees snel verder om Elina beter te leren kennen.

Elina Lichtendal - Dramatherapeut

Sinds wanneer werk je bij Mentaal Beter?

Per 1 juli 2020 ben ik begonnen bij Mentaal Beter als dramatherapeut. Ik ben mijn loopbaan aan de PABO gestart en daar merkte ik de kracht van spel en dramatische expressie.
Tijdens mijn stage had ik een lastige Groep 8 klas en werd er door de leerkrachten geadviseerd dat ik geen theaterlessen moest geven, want dat zou een rommeltje worden. Toch ben ik dit gaan aanbieden in de klassen, omdat hier mijn affiniteit lag en het een vereiste was van mijn opleiding. En wat heb ik er mooie resultaten mee behaald! Er kwam zoveel meer rust in de groep doordat de kinderen hun (lichamelijke) energie kwijt konden tijdens de dramalessen.

Ook zag ik een andere kracht van de dramalessen: tijdens een van de lessen hebben we spreekwoorden uitgebeeld; ik merkte toen bij een meisje met dyslexie dat zij op papier niets wist op te schrijven. Maar zodra zij het mocht uitbeelden, wist zij heel goed hoe ze dat het beste kon doen – ze kwam in haar kracht te staan. Hierdoor dacht ik: hier wil ik meer over te weten komen! In mijn vrije tijd was ik al veel toneel aan het spelen, dus de stap naar de opleiding Vaktherapie in Amersfoort aan de HU was een logische keuze. In drie jaar heb ik de opleiding afgerond.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Dat je echt ontwikkelingsgericht bezig bent en dat je kinderen en jongeren helpt met bepaalde doelen. Je ziet een persoonlijk groei. Het is mooi om een traject te doorlopen en daarna positieve verhalen te horen van de ouders en te zien dat het kind of de jongere opbloeit en buiten zijn comfortzone stapt.

Hoe omschrijf je de sfeer binnen het team? En binnen de organisatie?

Er was een warm welkom toen ik begon. Iedereen is erg collegiaal en behulpzaam. Zo wordt er in de pauze vaak gewandeld met elkaar. Iedereen doet zijn werk zelfstandig, maar je hebt toch korte lijntjes met elkaar en houdt elkaar op de hoogte van wat je aan het doen bent en waarom.

Het Holacratisch werken (zelfsturend) was voor mij redelijk nieuw. Mijn rol is Facilitator en dat houdt in dat ik de vergaderingen leid. Het is de uitdaging om de vergadering zo kort en krachtig mogelijk te houden en in te zoomen in wat elke collega nodig heeft.

Kan je wat meer vertellen over jouw gemiddelde werkdag?

Om 08.30 uur ben ik op de vestiging en dan neem ik een halfuurtje de tijd voor mijn e-mails. De eerste behandeling heb ik dan rond 09.00 uur. Daarna volgen er nog twee andere behandelingen en neem ik even pauze. Na mijn pauze volgen er nog drie of vier sessies. Af en toe heb ik tussendoor een oudergesprek of een vergadering en dan is mijn dag alweer voorbij!

Welke tips zou je meegeven aan mensen die graag als dramatherapeut willen gaan werken?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ga netwerken! Daarnaast kun je workshops volgen en relevante boeken lezen. Ook kun je zelf gaan ‘spelen’ en/of lichaamsgerichte dingen doen.

Welke tip zou je meegeven voor een goede werk-privébalans?

Als je de deur achter je dichtslaat op werk, dat je dan ook écht klaar bent. En met betrekking tot het thuiswerken: als je je laptop dichtslaat, je laptop ook echt dicht laten. Verder doe ik aan yoga en ik geef ook yogalessen, waarin ik mijn ontspanning vind.