Evelien Peters

Dramatherapeut bij Mentaal Beter Jong

Evelien Peters is al sinds 2014 een bekend gezicht binnen de organisatie. Ze is haar loopbaan begonnen bij Opdidakt en heeft hier heel wat jaren als dramatherapeut gewerkt op verschillende vestigingen in het Zuiden van ons land. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar Mentaal Beter Jong. Lees snel verder om Evelien beter te leren kennen.

Sinds wanneer werk je bij Mentaal Beter?

Eind 2014 ben ik begonnen bij Opdidakt als dramatherapeut en hiervoor heb ik de studie Dramatherapie gevolgd. Na mijn studie kon ik direct beginnen bij Opdidakt. In juli 2020 ben ik overgegaan naar Mentaal Beter Jong, omdat heel vaktherapie hiernaartoe overging.

Waarom heb je voor het vak gekozen?

Ik heb de studie Creatieve Therapie gedaan aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Het leuke van dit vak vind ik dat het heel ervaringsgericht is, je laat de kinderen echt ervaren hoe zij dingen het beste anders kunnen aanpakken. Kinderen kunnen hun emoties uiten bij dramatherapie en ik merk aan de kinderen dat dit heel erg fijn is. Je hoeft niet altijd met ze te praten, je ervaart het en daar ga je uiteindelijk mee verder. Ik vind deze manier van werken heel erg mooi. Zelf heb ik veel aan musical gedaan en ik merkte aan mezelf dat ik daar meer open door ben geworden.

Kan je wat meer vertellen over een gemiddelde werkdag?

Rond 8.30 uur begin ik met een rustige opstart van de dag en heb ik om 9.00 uur vaak de eerste begeleiding, wat gemiddeld 3 kwartier duurt. Tijdens de begeleiding ga ik kletsen met de kinderen in een ruimte waar ik altijd veel speelgoed heb staan, zodat dit voor kinderen een prettige omgeving is. Verder heb ik in de ochtend nog wat afspraken en soms wat overleggen met collega’s. Daarna neem ik een ongeveer een uurtje de tijd om mijn mails bij te werken en tussendoor wat te eten. Pauze met collega’s vind ik leuk en belangrijk, zeker als je allemaal erg druk bent. In de middag heb ik nog een aantal afspraken en begeleidingen en soms wat overleggen met school om te kijken hoe het daar gaat met de kinderen en wat zij daarin kunnen betekenen. Rond 17.00 uur sluit in mijn werkdag af.

Hoe kom je echt tot rust?

Ik vind het erg fijn om creatief bezig zijn door bijvoorbeeld te dansen of te tekenen. Dit geeft mij veel ontspanning. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe plekken en omgevingen te ontdekken en om hier bijvoorbeeld te gaan wandelen, hierdoor krijg ik inspiratie.

Hoe omschrijf je de sfeer binnen het team? En binnen de organisatie?

Er heerst een fijne sfeer. Iedereen neemt ook echt tijd voor elkaar, ook als je bijvoorbeeld een heftige begeleiding hebt gehad, dan kan je daar altijd even over kan kletsen met collega’s. Of natuurlijk juist iets bespreken wat erg leuk is. Wij nemen hier als team echt de tijd voor. Wij zijn sinds juli gestart als zelforganiserend team en ik merk dat ik die verantwoordelijkheid die wij als team dragen heel prettig vind. Je doet het samen en dit zorgt ervoor dat je veel hechter wordt. Voorheen waren het meer eilandjes, dus de Holacracy-methode waar we nu mee werken wordt als positief ervaren.

Welke tips zou je mee geven aan mensen die graag als psycholoog of therapeut willen gaan werken?

Het belangrijkste is om te gaan kijken wat je echt leuk vindt, ik vind het werken met kinderen heel erg leuk dus vandaar mijn vak. Ga vooral doen en ervaren. Je leert het meeste door het te gaan doen. In de praktijk leer je zoveel meer bij van alle collega’s.

Welke tip zou je mee geven voor een goede werk-privébalans?

Spreek met jezelf af wanneer je je laptop dicht klapt en wanneer je je telefoon uitzet. Neem de tijd voor je partner, gezin of jezelf. Als je niet goed voor jezelf zorgt dan lukt het werk ook niet goed.