Sinds wanneer werk je bij Mentaal Beter?
Ik ben begonnen bij Mentaal Beter in september 2016. Ik wilde graag mijn focus verbreden en me meer richten op de behandeling van cliënten. Daarnaast leek het me fijn te werken voor een innoverende en zelfsturende organisatie als Mentaal Beter. Van jongs af aan wilde ik me inzetten voor het helpen van anderen; als kind was ik al bezig met onderwerpen als kindermishandeling. Ik las er veel over, waardoor ik besefte dat niet iedereen in een veilige omgeving kan opgroeien. Hierdoor besloot ik dat ik later hierin iets wilde betekenen.
Wat vind je het leukste aan je werk?
Het leukste aan mijn werk is de diversiteit van de taken. Het werken voor Mentaal Beter voelt als het werken in een eigen praktijk met de ruimte voor ondersteuning vanuit een groot bedrijf. Er is ruimte voor eigen ideeën en ontwikkelingen, waardoor je je als psycholoog gezien voelt en je je passie goed kunt uitvoeren: mensen helpen. Het allerbelangrijkste is cliëntgericht te werken – om als therapeut klachten goed te analyseren en de kern van de klacht te behandelen. Het is prettig te merken om in staat te zijn de klachten van mensen te verminderen, iemands veerkracht te herstellen en het zicht op de eigen kracht en positieve eigenschappen toe te laten nemen. Ik behandel zelf vooral mensen met PTSS en persoonlijkheidsstoornissen; de complexiteit hiervan daagt uit. Het blijft bijzonder om te zien dat mensen in staat zijn het verleden meer los te laten en het leven van een positieve kant kunnen gaan zien.
Hoe ervaar je het zelforganiserende werken?
Zelforganiserend werken is voor mij de kracht van Mentaal Beter. De focus die Mentaal Beter legt op de kracht van de teamleden en de ruimte die gegeven wordt om met elkaar een team te vormen en een praktijklocatie te laten functioneren, is zeer bijzonder. Psychologen zijn goed in staat om samen bedrijfsvoeringstaken op zich te nemen en visie te tonen rondom noodzakelijke ontwikkelingen. Dit zorgt ervoor dat naast de inhoudelijk functie iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt. Een gevolg van zelfsturing i.p.v. top-down aansturen, is dat er ook een minder hiërarchisch klimaat aanwezig is. Het zorgt voor teambinding en biedt de mogelijk om invloed uit te oefenen op processen. Daarnaast zorg het voor erkenning en ruimte voor groei van mensen, wat goed past bij millennials die tevens een grote groep uitmaken bij MB.
Welke rollen bekleed jij?
Sinds dit jaar heb ik de rol Regionale Leadlink voor de teams Jong en Volwassenen in Groningen en Winschoten. Dit betekent dat ik de regionale visie/bedrijfsvoeringtaken uitvoer. Ik draag dit jaar mijn kleinere leadlink rol en rol bedrijfsvoering voor de teams over naar collega’s, zodat ik me kan richten op de regionale aansturing en groei. Er is een overname gedaan in het noorden, waarbij vooral mijn focus zal liggen op de integratie van het bedrijf, de groei van de afdeling voor volwassenenzorg en de groei van Opdidakt in het noorden.
Hoe omschrijf je de sfeer binnen het team?
Bij de vorming van het team heb ik me gericht op een goede samenstelling van personen bij elkaar. In de gesprekken benadruk ik altijd dat theoretische kennis wel is aan te leren; het afronden van een universitaire studie is een goede indicatie dat iemand prima kan leren. De matching van persoonlijkheden is mijns inziens belangrijker, aangezien dit zorgt voor een veilig en vertrouwd klimaat waarin ontwikkeling goed haalbaar is. Indien een persoon zich gezien en gehoord voelt en ruimte voelt om te ontwikkelen en te falen, is er persoonlijke groei mogelijk. Op het moment dat er focus ligt op prestaties of op hiërarchie, kan er angst ontstaan fouten te maken, waardoor groei en ontwikkeling juist kunnen stagneren. Vandaar mijn focus op persoonlijkheden die in staat zijn een veilig klimaat te creëren en vast te houden.
Welke tip zou je mee geven voor een goede werk-privébalans?
Balans is een onderwerp wat regelmatig in gesprekken naar voren komt in ons team. Meerdere medewerkers hebben bij andere organisaties gemerkt dat dit onderwerp onbesproken werd; psychologen kunnen toch hun eigen balans goed houden? Daar hebben we voor geleerd, toch? Echter blijkt uit onderzoek juist het tegenovergestelde: psychologen hebben bijna allemaal de neiging hoge eisen te stellen en zichzelf op te offeren. Dit kan ervoor zorgen dat mensen uit balans raken. Vandaar dat ik altijd met teamleden bespreek hoe de balans is, en waar ze op letten om deze balans te kunnen behouden. Ik focus op de langere termijn i.p.v. de korte termijn. Belangrijk is snel bij te sturen indien iemand uit balans raakt, om uitval te voorkomen.
Hoe blijf jezelf mentaal gezond in tijden van het coronavirus?
Positief denken helpt erg, vooral de focus leggen op hetgeen je nog wel kunt doen en proberen controle los te laten. Ritme houden in een week, sporten en afspreken met mensen binnen de mogelijkheden die er nog zijn helpen me erg.
Heb je nog leuke tips voor boeken en dergelijke om van te leren of inspiratie op te doen?
Aangezien ik EMDR-therapeut en schematherapeut ben, lees ik veel over hechting (‘Hou me vast’, Sue Johnson) en boeken over schematherapie (kortdurende schematherapie). Het geeft inzicht in relatiepatronen en identiteitsontwikkeling, wat voor elk persoon interessant is om meer inzichtelijk te krijgen. Daarnaast positieve psychologie, Omdenken, de focus op positieve gedachten. Vanuit de traumabehandeling lees ik vaak het EMDR magazine voor de laatste ontwikkelingen binnen EMDR. Het boek Verlamd van angst is een aanrader voor cliënten die seksueel misbruik hebben meegemaakt; hierdoor kunnen ze meer inzicht krijgen in patronen in reactie op het misbruik.