Janne van der Weijden

Kinder- en jeugdpsycholoog bij Opdidakt

Janne van der Weijden staat aan het begin van haar carrière en werkt sinds 2020 voor Opdidakt. Janne is 24 jaar en werkt als kinder- en jeugdpsycholoog voor Opdidakt in Veldhoven. Hoog tijd om Janne beter te leren kennen en haar te vragen hoe het is om voor Opdidakt te werken en welke tips ze heeft voor toekomstige collega’s!

Sinds wanneer werk je bij Opdidakt?

Ik ben in mei 2020 begonnen bij Opdidakt in Veldhoven als kinder- en jeugdpsycholoog. Via een studievriendin die ook bij Opdidakt werkzaam is, ben ik hier terechtgekomen. Haar verhalen maakten mij direct erg enthousiast. Ze vertelde over de afwisselende dagen, de fijne omgeving om ervaring op te doen als jonge psycholoog en de leuke interactie met collega’s. Met Mathilde Hoefnagel (Corporate Recruiter) heb ik prettig contact gehad tijdens de sollicitatieprocedure. Omdat ik solliciteerde ten tijde van de eerste lockdown, hebben we het sollicitatiegesprek online gevoerd. Het was best gek om digitaal te solliciteren, maar achteraf gezien was het niet anders dan normaal. Het was een heel fijn gesprek: ik voelde me direct welkom en op mijn gemak. Mathilde dacht goed met me mee en probeerde een goede match te maken met een vestiging van Opdidakt die het best bij mij zou passen. Uiteindelijk ben ik aangenomen bij Opdidakt Veldhoven en kon ik binnen twee weken al starten!

Wat vind je het leukste aan je werk?

Wat ik zo leuk vind is de afwisseling binnen de werkzaamheden. Je hebt bij Opdidakt meer te doen dan alleen behandelafspraken. Ik behandel niet alleen het stukje dyslexie, er komt veel meer bij kijken. Veel kinderen hebben naast dyslexie ook moeilijkheden op andere gebieden. Je hebt tijd voor élke leerling. Daarnaast heb ik nauw contact met school en ouders. Ook bepaal ik mijn eigen planning en ben veel onderweg, de week vliegt voorbij! Deze baan vergt wel veel verantwoordelijkheid en je moet echt stressbestendig zijn, omdat je heel veel moet regelen. Het stukje planning en coördineren is dan ook erg belangrijk binnen deze functie.

Hoe omschrijf je de sfeer binnen het team? En binnen de organisatie?

Ik werk met veel jonge collega’s. Omdat wij allemaal redelijk jong zijn, zitten wij echt op één lijn met elkaar. De mensen die bij Opdidakt werken zijn fris en spontaan. Je moet goed zelfstandig kunnen werken, omdat je veel alleen op pad bent en je eigen planning coördineert. Daarnaast is het contact binnen de organisatie erg laagdrempelig. Er heerst hier geen hiërarchie en ik voel me daarom niet minder welkom dan iemand die hier bijvoorbeeld al drie jaar werkt.

Welke tips zou je meegeven aan mensen die graag als psycholoog willen gaan werken?

Wat ik zelf lastig vond: je hebt gestudeerd, en wat dan? Tijdens je opleiding doe je namelijk weinig praktijkervaring op. Ik zou zeggen: leg de druk niet te hoog om direct een baan te vinden waarin je alles moet kunnen. Zorg dat je je goed voelt bij wat je doet. Het is een enorm belangrijk vakgebied. Je kunt tijdens je studie je cv uitbreiden door dingen te doen die jij interessant vindt en die bij het vak passen. Neem de tijd om je te kunnen ontwikkelen tot een goede psycholoog. Ik vind het mooi dat Opdidakt mensen de kans geeft om ervaring op te doen. Ze kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden en er wordt niet verwacht dat je na je studie al jaren werkervaring hebt: dat kan nou eenmaal niet. Je moet érgens de kans krijgen om te beginnen!

Hoe blijf je zelf mentaal gezond in tijden van het coronavirus?

Maak onderscheid tussen thuis en werk, zorg dat je je laptop dicht doet als je klaar bent met werken en ruim je werk gerelateerde spullen op, zodat het ook niet meer in het zicht is. Ik probeer in deze tijd lichtpuntjes te creëren zodat ik een stip heb op de horizon en kan blijven uitkijken naar bepaalde dingen. Daardoor kom ik minder snel in een negatieve spiraal. Daarnaast brengt deze tijd ook veel positieve kanten en heb ik meer tijd voor dingen die ik eerder niet deed. Wat voor mij goed werkt, is om lekker veel naar buiten te gaan. Deze tijd brengt helaas veel onrust met zich mee. Maar het is zoals het is, ik probeer me geen zorgen te maken over dingen die ik niet kan veranderen.