Marieke van Wijngaarden

Orthopedagoog bij Opdidakt

Marieke van Wijngaarden is na haar studie in 2019 direct komen werken voor Opdidakt. Marieke is 23 jaar en werkt als orthopedagoog voor Opdidakt in Leusden. We hebben Marieke 7 vragen gesteld over haar werk, haar motivatie en de sfeer binnen de organisatie. Lees snel verder om Marieke en Opdidakt beter te leren kennen!

Sinds wanneer werk je bij Opdidakt?

Sinds september 2019 ben ik werkzaam bij Opdidakt als Orthopedagoog. Ik heb mijn Masterstage gedaan binnen de s-ggz bij Altrecht in Utrecht en ben vrijwel direct na mijn studie gaan solliciteren. Eigenlijk wilde ik graag de ggz in, maar ik merkte bij het solliciteren al snel dat haast overal werd gevraagd naar minimaal 5 jaar werkervaring. Dit had ik natuurlijk nog niet nadat ik was afgestudeerd. Toen kwam ik de vacature tegen bij Opdidakt. Het voelde gelijk goed. In de gesprekken klonk het als een leuke organisatie, het was laagdrempelig, ik voelde mij erg op mijn gemak en als starter zag ik hier veel mogelijkheden om werkervaring op te doen. Op basis van dit goede gevoel ben ik hier gestart!

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het leukste aan mijn werk vind ik vooral de afwisseling, omdat ik in mijn functie heel veel verschillende kinderen zie. Ik ga naar verschillende scholen voor diverse behandelingen en daardoor is geen dag hetzelfde. Ik vind het heel erg leuk om een op een met kinderen te werken, je bouwt namelijk echt een band op omdat je elkaar iedere week ziet. Je wordt hierdoor een soort vertrouwenspersoon. Je bent dus veel meer dan alleen een dyslexiebehandelaar en wordt onderdeel van het leven van een kind. Ik ben de hele dag onderweg en ga langs veel scholen in de regio Hoevelaken en Nijkerk. In de middag ben ik op de vestiging voor wat administratieve werkzaamheden of gesprekken. Eén ochtend in de week ben ik ook op de vestiging voor diagnostiek en dan komen kinderen met lees- en spellingsproblemen op de vestiging voor een dyslexieonderzoek. Ook ben ik nu werkzaam binnen de gb-ggz van Opdidakt, waar ik me bezighoud met het behandelen van kinderen en jongeren met sociaal-emotionele of gedragsproblemen binnen de schoolse setting. Deze kinderen komen ook op de vestiging na schooltijd. Kortom, de dag vliegt voorbij!

Welke rollen heb jij op de vestiging?

Wij werken in een zelfsturende organisatie, wat inhoudt dat al het werk in rollen en verantwoordelijkheden is verdeeld en de teams zelf besluiten nemen op de werkvloer. Iedere medewerker vervult één of meerdere unieke rol(len), waarin duidelijk gedefinieerde verantwoordelijkheden beschreven staan. Binnen de overleggen heb ik heb de rol Facilitator en ben ik dus degene die het werkoverleg leidt. Het is erg productief, omdat je alle punten gestructureerd en efficiënt langs gaat, wat eerder niet altijd het geval was. Ook heb ik de rol Facilitair, hierbij regel ik alles rondom het pand en de veiligheid, en ben ik bhv’er. Tenslotte bestel ik diverse (test)materialen die wij nodig hebben.

Waarom heb je voor het vak gekozen?

Mijn moeder is juf en ik denk dat ik vroeger daarom ook altijd zei: “Ik wil juf worden”. Ik vond het verder altijd erg leuk om op te passen. De interesse in kinderen en hun ontwikkeling zat er dus al vroeg in! Uiteindelijk is het de studie Pedagogische Wetenschappen geworden, omdat ik graag met individuele kinderen wilde gaan werken. Voornamelijk als er problemen zijn in de ontwikkeling en ik daarbij als orthopedagoog kan helpen. Specifiek vind ik het stukje diagnostiek erg leuk, omdat je een soort puzzel gaat maken: wat zijn de problemen waar het kind tegenaan loopt, waar komt het vandaan en wat kunnen we eraan doen om daar verbetering in aan te brengen, zodat het kind zich optimaal kan ontwikkelen? Kortom, het in een casus ‘duiken’ en uiteindelijk komen tot aanknopingspunten voor hulpverlening is iets wat mij ontzettend boeit!

Hoe omschrijf je de sfeer binnen het team? En binnen de organisatie?

Heel goed! Aan het einde van de middag verzamelen we ons op de vestiging met collega’s om nog even ervaringen met elkaar uit te wisselen of gewoon te kletsen over hoe het weekend was. Wij hebben een vrij jong team, iedereen die hier werkt is ongeveer gelijk met elkaar gestart of ook gelijk gestart na het afstuderen. En naast dat wij collega’s zijn, zijn wij eigenlijk ook gewoon vriendinnen! In het weekend gaan wij regelmatig gezellig borrelen en de sfeer is altijd goed. Er heerst een informele en laagdrempelig sfeer. Dat bepaalt voor een heel groot deel al hoe leuk het is om mijn werk te doen.

Welke tips zou je meegeven aan mensen die graag als orthopedagoog willen gaan werken?

Ik denk vooral dat je moet vertrouwen op de kennis die je hebt. In het begin vond ik het bijvoorbeeld wel eens spannend om ouders adviezen te geven met betrekking tot hun kind. Ik merkte echter al snel dat ik door mijn studie veel meer wist dan ik dacht en dat ouders mij altijd serieus namen.

Hoe blijf je zelf mentaal gezond?

Door genoeg ontspanmomenten in te plannen, ook als je juist heel erg druk bent. Soms merk ik dat ik na een hele drukke werkdag thuiskom en eigenlijk alleen nog maar op de bank een serie wil kijken. Maar als ik mezelf er toch even toe zet nog een wandelingetje te maken, voel ik me daarna weer helemaal uitgerust in mijn hoofd. Daarnaast dans ik iedere week. Hier laad ik helemaal van op en kan ik al mijn energie in kwijt!