Dromen in Tanzania

Hoe HSK Online en Joëlle een nieuwe betekenis gaven aan flexibel werken

Joëlle Wessels (cognitief gedragstherapeut) maakte in 2021 de overstap van HSK Amersfoort naar HSK Online. “Vanwege het werk van mijn man voor een lokale universiteit vertrokken we naar Dar es Salaam in Tanzania. Een droom waar we het al jaren over hadden, maar ook een spannende stap. Zo maakte ik de overstap naar HSK Online, een ware uitkomst dat dit kan!” In deze column deelt Joëlle haar verhaal en hoe ze de overstap naar HSK Online ervaren heeft.

Verhuizing

“Van schaats naar strand. Van winters Nederland naar warm Tanzania. Met een temperatuurverschil van bijna 40 graden vlogen we onze droom tegemoet. Na het bezichtigen van 15 appartementen in de eerste paar dagen en nog drie weken in de schoolbanken om Swahili te leren, vonden we ons nieuwe thuis en maakte we onze werkplekken in orde.

Na wat opstartproblemen bleek werken vanuit Tanzania voor HSK Online gelukkig mogelijk. We wisten dat stabiel internet geen garantie was, dus we hebben gezocht naar een appartement waar ook een back-up generator was, voor als de stroom uitvalt. Mijn leven veranderde erg en ik ben dankbaar dat ik voor HSK kon blijven werken. Nog steeds heb ik contact met mijn collega’s en eigen cliënten. Ik kan met cliënten gezamenlijke exposure-oefeningen in de eigen woonomgeving doen. Een bijkomend voordeel? Iedere dag op blote voeten werken!”

Online werken. En nu?

“Mijn werkdagen beginnen nu met uitzicht op zee tijdens het ontbijt en ik sluit ze af in het zwembad. Ik kan mijn werk goed combineren met vrijwilligerswerk met Tanzaniaanse kinderen en voor vakantie ben ik zo op Zanzibar.

Dat klinkt natuurlijk super, maar van tevoren vond ik het best spannend om deze stap te maken. Is dit wel iets voor mij? Ben ik flexibel genoeg voor alle veranderingen? Onze eigen welvaart en de verantwoordelijkheid die dit met zich meedraagt, zet je aan het denken. Want wat doe je als mensen bij je aankloppen omdat ze geen geld hebben voor medische zorg of schoolspullen? Wat doe je als een jongen niet naar school mag omdat zijn schooluniform versleten is, maar zijn vader niet iets nieuws wil of kan kopen? Vragen en situaties die ingewikkeld zijn. Je probeert te helpen, maar wijsheid schiet geregeld tekort.“

Waardevolle ervaringen

“Veel dingen die in Nederland vanzelfsprekend waren zijn dat hier niet. Ik denk dan aan goede medische zorg, schoon kraanwater, asfaltwegen zonder gaten en post die eigenlijk altijd aankomt (ik wacht nog steeds op mijn kerstpakket!). Daartegenover staat de charme van het Tanzaniaanse leven. Dat dingen altijd anders kunnen, de creativiteit van mensen en hoe ze omgaan met problemen. Het belangrijkste? Ik ben van de mensen hier gaan houden. De mensen die ons zo vriendelijk hebben opgenomen, die altijd behulpzaam zijn en tijd voor je maken.

Ik vind het geweldig dat ik mijn werk bij HSK Online kan combineren met het ondersteunen van buitenschoolse activiteiten voor kansarme kinderen. Zij doen me elke keer weer herinneren wat werkelijk rijkdom in het leven is.”

Dromen komen uit

“Ondanks dat het leven hier zo anders is, ben ik me hier thuis gaan voelen en ben ik blij dat ik deze stap heb gemaakt. Het is een droom die uitgekomen is. Het is fijn om voor een organisatie te werken waarbij de kwaliteit van zorg hand in hand gaan met de mogelijkheden voor dynamische werkomgevingen. Ik wil HSK enorm bedanken voor alle support om dit avontuur mogelijk te maken!”